Digitale Strategie


Wollendekenfabriek.

Credits: Merel van Dooren 2024.

Digitale Strategie

De stichting werkt op verschillende manieren aan haar digitale strategie: ter versterking en optimalisering van de processen en ondersteuning in het werk, maar ook in het aanbod aan diensten en producten aan klanten en bezoekers. Vanuit Bedrijfsvoering wordt de aandacht gericht op het eerste, waarbij ook ondersteuning geleverd wordt door passende infrastructuur voor nieuwe digitale diensten en producten.  

In 2024 zijn stappen gezet om achterstand op het gebied van ICT in processen in te lopen en zijn quick wins toegepast, onder andere door betere koppeling van systemen en door beschikbare functionaliteiten uit te bouwen en toe te passen, bijvoorbeeld digitalisering van de facturenstroom, koppeling met planningssoftware voor factuurverwerking. Volgend jaar geeft de Stichting prioriteit aan het vervangen van verouderde software en investeren in verdere digitalisering op ondersteunende processen. 

 

 

TextielMuseum

Het TextielMuseum heeft de digitale strategie in 2024 verder geoptimaliseerd door innovatieve benaderingen die niet alleen de toegankelijkheid van de collectie vergroten, maar ook de kennis en verhalen van het textiel verleden voor de toekomst behouden.

 

Digitalisering textielarchief

Een voorbeeld van deze aanpak is de overdracht van het textiele designarchief van Hella Jongerius, dat in 2024 aan het museum werd geschonken. Dit archief bevat meer dan 160 dozen met stofstalen, schetsen en prototypes, die samen een diepgaand inzicht bieden in het werkproces van Jongerius. Het registratieteam van het museum heeft het afgelopen jaar het archief systematisch geopend en meer dan 3400 objecten beschreven. Elk object werd zorgvuldig opgemeten, voorzien van trefwoorden, afbeeldingen en gedetailleerde metadata. Daarnaast werden er meer dan 1500 foto’s gemaakt in de fotostudio van het museum. Dit uitgebreide archief is daarmee niet alleen fysiek beschikbaar, maar ook digitaal toegankelijk voor een breed publiek, zowel nu als in de toekomst. 

Archief Hella Jongerius.
Credits: Roel van Tour 2024.

Digitalisering collectie Driessen

Een ander voorbeeld van de digitale strategie is het project Chanting Canting, waarin 56 manuscripten uit de collectie Driessen werden gedigitaliseerd. Deze manuscripten bevatten stalen bedrukt textiel en technische beschrijvingen van het proces van katoendrukken, verzameld door de Leidsche Katoenmaatschappij. De digitalisering werd uitgevoerd in samenwerking met het Regionaal Archief Tilburg, waarna de gegevens beschikbaar werden gesteld voor transcriberen met behulp van het AI-programma Transkribus. In samenwerking met vrijwilligers worden de transcripties verder verfijnd, waarmee de verborgen verhalen van deze koloniale collectie toegankelijk worden voor een wereldwijd publiek. Het betreft een unieke collectie, waarin de oorsprong van technieken zoals batik op Java en waxprint in Afrika verborgen ligt. Door deze verhalen digitaal te ontsluiten, creëert het TextielMuseum een waardevol historisch overzicht dat de verbinding legt tussen verschillende culturen en textieltradities. 

Stalenboek Driessen Collectie.
Credits: Maria van der Heyden 2013.

Digitalisering samples

De digitale strategie van het TextielMuseum richt zich niet alleen op de toegankelijkheid van bestaande collecties, maar ook op het vastleggen van nieuwe kennis. Een belangrijk aspect van deze duurzame benadering is het documenteren van de opgedane kennis tijdens de samenwerking met kunstenaars en ontwerpers. In de Sample Studio van het TextielLab worden stalen verzameld, technische informatie over vormen, structuren en bindingen gedocumenteerd, en gegevens over gebruikte machines en garens vastgelegd. In 2024 werden maar liefst 40 stalen geselecteerd, gefotografeerd en opgenomen in zowel het online als het fysieke archief van het TextielLab. Door deze aanpak wordt niet alleen de technische kennis bewaard, maar wordt deze ook digitaal toegankelijk gemaakt voor toekomstig onderzoek en gebruik. 

In de Sample Studio met Studio Job.
Credits: Willeke Machiels 2024.

 

Deze digitale initiatieven versterken de positie van het TextielMuseum als een vooruitstrevende instelling die zowel het behoud van cultureel erfgoed als de brede toegang tot kennis en informatie voor de toekomst mogelijk maakt. Door de integratie van digitale technieken wordt het museum een belangrijke speler in het bevorderen van culturele en wetenschappelijke samenwerking, waarbij kennis niet alleen bewaard, maar ook gedeeld wordt met een wereldwijd publiek.  
 

 

Duurzaamheid

Maatschappelijke Impact

Terug naar
Duurzaamheid & Verantwoording