Missie & Visie Stichting Mommerskwartier

 

Het Mommersterrein.
Credits: Bart Dikmans – B-Motions fotografie 2024.

Missie & Visie Stichting Mommerskwartier 

Sinds 1 januari 2007 opereert Stichting Mommerskwartier zelfstandig als een dynamische koepelorganisatie, met het TextielMuseum (inclusief TextielLab), Stadsmuseum Tilburg (inclusief Vincents Tekenlokaal), en het Regionaal Archief Tilburg onder haar vleugels. Deze veelzijdige en kleurrijke alliantie van organisaties zet zich gezamenlijk én individueel in voor het veelzijdige erfgoed van Tilburg. Door middel van praktisch vakmanschap, onderzoek en ontwerp verbinden zij het verleden met het heden, en creëren ze een spraakmakende toekomst voor Tilburg’s rijke erfgoed. 

Met een vooruitstrevende visie en vastberaden ambitie streeft Stichting Mommerskwartier naar een leidende positie – zowel nationaal als internationaal – binnen het cultureel erfgoed, op het gebied van museaal/textiel, museaal/lokaal en archief. De betrokkenheid van makers, onderzoekers, ontwerpers en lokale gemeenschappen is essentieel om Tilburg’s materiële en immateriële nalatenschap te koesteren, verrijken en ontwikkelen. Hun gezamenlijke missie is om op frisse, inhoudelijke en meerstemmige wijze het verleden te verbinden met de toekomst en tegelijkertijd een waardevolle erfenis achter te laten voor volgende generaties. 

Als hoeder van twee erkende culturele basisvoorzieningen voor de Gemeente Tilburg, het TextielMuseum en Stadsmuseum Tilburg, vervult Stichting Mommerskwartier een prominente positie binnen het culturele landschap. Zij neemt daarbij een dienende en ambitieuze houding aan. In al haar handelen streeft de Stichting naar een betrokken samenwerking met overheden, bedrijven, onderwijsinstellingen, creatieven, onderzoekers en publiek, en richt zij zich op het bereiken van een leidende positie binnen de (inter-)nationale erfgoed- én creatief-culturele sector. De Stichting vertaalt scherpe inhoudelijke ambities voor de toekomst naar concrete en haalbare doelen voor vandaag en morgen, met aandacht voor bereik, bezoekersaantallen, (publieke) erkenning en omzet. 

Daarnaast blijft de Stichting zich inzetten voor het beheer, behoud, en ontwikkeling van haar museumcollecties en archieven, zowel binnen haar muren als daarbuiten. Door deze collecties en archieven te tonen en door te ontwikkelen, hoopt de Stichting bij te dragen aan een breder begrip van het Tilburgse erfgoed, zowel lokaal als internationaal. Ook stuurt de Stichting erop dat innovatie, talentontwikkeling en cultureel ondernemerschap centraal staan in haar werkwijze, met een evenwichtige verdeling van subsidies en andere inkomsten als uitgangspunt. 

Een belangrijk onderdeel van de ambitie is het streven naar erkenning als innovatieve organisatie en als broedplaats voor talentontwikkeling. De Stichting stimuleert een iteratieve, ontwerpende aanpak die niet alleen het kritische reflectie- en leervermogen van de instellingen bevordert, maar ook hun vermogen om nieuwe en relevante perspectieven te creëren op Tilburg’s erfgoed. 

Het is vanzelfsprekend dat goed contact met de Gemeente Tilburg van cruciaal belang is voor de Stichting. Daarom correspondeert ze op bestuurlijk en ambtelijk niveau met de Tilburgse wethouders en ambtenaren en stemt ze haar activiteiten en strategie voortdurend af op de gemeentelijke beleidsplannen. Tegelijkertijd houdt de Stichting nauwlettend de ontwikkelingen in het creatief-culturele erfgoedveld in de gaten, en volgt ze de domeinen van musea, ontwikkelinstellingen, archieven en lokale initiatieven op de voet. Zo zorgt de Stichting ervoor dat het rijke erfgoed van Tilburg voortdurend wordt geactualiseerd en gecontextualiseerd, en dat het kan fungeren als inspiratiebron voor de toekomst. 

Samenvatting van de Hoogtepunten van 2024

Jochem Otten. Cedits: Patty van den Elshout 2024.

Een woord vooraf

 

Terug naar Het Jaar in Vogelvlucht