Beschouwing Codes

 

Designarchief Hella Jongerius.
Credits: Josefina Eikenaar 2024.

Beschouwing Codes

 

Governance Code Cultuur  

Stichting Mommerskwartier hanteert in de organisatie, processen en activiteiten de acht principes van de Governance Code Cultuur, vastgelegd in de managementcyclus. De Raad van toezicht evalueert deze tweejaarlijks. Het jaarverslag beschrijft de rechtsvorm, het besturingsmodel, beloningsbeleid en (neven)functies van bestuurders en de Raad van toezicht.  

Wet bevordering toezicht rechtspersonen 

De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) die op 1 juli 2021 van kracht is geworden, is bedoeld om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. In de wet zijn regels opgenomen over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid. De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden Stichting Mommerskwartier voldoet in de praktijk aan de eisen die de WBTR stelt. Met de formele aanpassing van de statuten, die begin 2025 wordt gerealiseerd, is ook op dit punt aan de WBTR voldaan. Er zijn daarmee geen extra of aanvullende maatregelen nodig op het gebied van governance.    

 

Fair Practice Code

De Fair Practice Code vormt de leidraad voor inkoop, waarbij Stichting Mommerskwartier de museum-cao en relevante wet- en regelgeving volgen. Taken en verantwoordelijkheden voor vrijwilligers zijn vastgelegd. Voor opdrachten aan makers hanteert Stichting Mommerskwartier de richtlijn kunstenaarshonorarium en let erop dat de uurtarieven van zzp’ers marktconform zijn.   
Stichting Mommerskwartier selecteert onderaannemers die de Fair Practice Code naleven. Afspraken over auteurs- en eigendomsrechten, presentatie en bronvermelding worden in project- en opdrachtovereenkomsten vastgelegd. Het TextielLab heeft sinds 2020 het eigen aandeel in de co-creatie van werken explicieter vastgelegd. Dit betreft de mogelijkheid tot presentatie in onze instelling, eventuele opname in de collectie en vermelding van het lab als werkplaats. Het handboek Inkoop en Personeel omvat richtlijnen voor honoraria, auteursrechtvergoedingen, eigendomsrechten, inzet van vrijwilligers en stagiairs, en de inkoop van onderaannemers. 

 

Code Diversiteit en Inclusie

Stichting Mommerskwartier werkt de komende jaren aan een structurele inbedding van diversiteit en inclusie in de gehele organisatie. In het visiedocument Toekomstvisie TextielMuseum 2020-2024 zijn de hoofdlijnen van deze aanpak vastgelegd. Er wordt ingezet op de vier P’s: programma, personeel, publiek en partners. De Stichting heeft in 2024 de werkgroep Diversiteit & Inclusie ingesteld die organisatie breed opereert en een bijdrage levert aan de beleidsontwikkeling op dit gebied.  

Voor 2025 staat een stichtingsbrede nulmeting op het programma onder begeleiding van bureau DoDiversity, wat de basis gaat vormen voor een plan van aanpak voor de komende jaren.  

 

Programma 

Om de diversiteit aan makers en collectiestukken te vergroten, verstrekt het TextielMuseum collectieopdrachten aan kunstenaars met een actuele kijk op gender, seksualiteit en culturele achtergrond. Het TextielMuseum betrekt adviseurs bij het selectieteam om het selectiebeleid voor werken in het TextielLab te verbeteren, met speciale aandacht voor niet-westerse landen. Nieuwe partnerschappen worden aangegaan om verschillende perspectieven en verhalen te delen. In het jaarverslag wordt hier dieper op ingegaan.  

Publiek 

Voor de diversiteit en verbreding van het publiek richten de intstellingen zich op de groepen die zich nog niet of minder in onze programmering herkennen. Dat betekent luisteren naar de verhalen die nog niet worden verteld en daar actief en in samenwerking met de doelgroep zelf activiteiten voor organiseren. Samen met partners en communities worden projecten gerealiseerd die een bredere en jongere doelgroep bereiken. “Bindweefsel’ is hiervan een voorbeeld. 

Partners 

Het belang van samenwerking met andere organisaties en experts om nieuwe perspectieven en verhalen aan de instellingen te verbinden is evident. De samenwerking met organisaties zoals ContourdeTwern zijn er dan ook op gericht om een hecht netwerk aan partners in de stad op te bouwen, de gesprekken in de wijken aan te gaan en deze activiteiten en aanpak te borgen in de organisatie. Met als doel dat deze manier van werken zich als een olievlek over de organisatie verspreidt.

Personeel 

Bij personeelswerving zet Stichting Mommerskwartier nadrukkelijk in op diversiteit. De Stichting heeft al een divers personeelsbestand. In het TextielLab, bij de beveiliging, de technische dienst en publieksontvangst werken bijvoorbeeld medewerkers van de Diamant-groep, het leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij vacatures in de organisatie, maar ook in de Raad van toezicht, wordt aandacht besteed aan inclusieve werving; waar nodig schakelt de Stichting daarbij een gespecialiseerd extern bureau in.   

Het TextielMuseum werkte in 2024 nog nauw samen met Handweverij ASVZ, een creatieve werkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking, die ondersteuning biedt bij textiele opdrachten in de wasserij en op de confectieafdeling. Helaas wijzigt deze samenwerking doordat ASVZ per eind 2024 is verhuisd naar een locatie elders in de stad. Er wordt gezocht naar een nieuwe samenwerkingsvorm om de inhoudelijke relatie voort te zetten op afstand.   

Wie we zijn

 

Organisatiestructuur & Governance

 

Verslag Raad van Toezicht

 

 

Terug naar Stichting Mommerskwartier in Beeld