Ideale Leer- en Werkplaats


Advanced Textile Program.

Credits: Patty van den Elshout 2024.

Ideale Leer- en Werkplaats

 

State of the Art Werkplaats

Het TextielLab heeft in 2024 zijn werkruimtes geoptimaliseerd, apparatuur vernieuwd en geïnvesteerd in het machinepark om de efficiëntie en kwaliteit van de productie te verbeteren. Zo werden nieuwe tuftapparaten, breisystemen en strijk- en stoomapparatuur aangeschaft. De Shed, waarin het TextielLab is gevestigd, werd grondig opgeruimd en heringericht. De stalen platen op de tegelvloer werden grotendeels verwijderd, oude tekstborden weggehaald, de muren werden geschilderd en de machines werden op de juiste plaatsen gezet.

Het grijpgarenmagazijn op de begane grond werd ontruimd om ruimte te maken voor een nieuwe omgeving waar pas afgestudeerde talenten in alle rust onderzoek kunnen doen op de TC2-weefmachine. De kleurrijke voorraad garens werd langs de wanden aan weerszijden van het TextielLab geplaatst. De werkplekken van de programmeurs breien werden, samen met de productontwikkelaars weven, in een cluster aan de achterzijde van het Lab geplaatst. Deze herindeling maakt een betere afstemming mogelijk tussen het team Onderzoek & Ontwikkeling en de kunstenaars die te gast zijn. 

Werkplaats TextielLab.
Credits: Josefina Eikenaar 2023.

State of the Art Werkplaats

Het zogenaamde ‘bazenhok’ werd in de originele staat hersteld en ingericht met werkplekken voor de managers van het Lab. De borduurmachines werden verplaatst naar de hoogbouw, waar een cluster van meer handmatige technieken ontstond (tuften, borduren en passement). Deze herinrichting maakt het in de toekomst gemakkelijker om gecombineerde workshops of andere activiteiten voor het museumpubliek te programmeren. Tegelijkertijd blijft het mogelijk voor kunstenaars en studenten om met deze technieken te werken. 

In 2025 introduceert het TextielLab een nieuwe informatielaag, ontwikkeld door Studio Kader. Deze publiekslaag biedt inzicht in wie er werkt in het Lab, welke projecten in co-creatie tot stand komen en hoe dit proces verloopt. 

Borduurmachine TextielLab.
Credits: Patty van den Elshout 2025.

Talentontwikkeling

Het TextielLab fungeert als een belangrijke leer- en werkplaats voor makers, zoals beschreven in de BIS, en biedt een uitgebreid onderwijsaanbod. In 2024 werkten 85 studenten uit verschillende academies in het TextielLab in het kader van hun studie.De studenten kwamen van de volgende onderwijsinstellingen: 

  • Academie Zuyd (6 studenten) 
  • Amsterdam Fashion Institute (12 studenten) 
  • Académie royale des Beaux-Arts de Bruxelles (BE) (4 studenten) 
  • Design Academie Eindhoven (16 studenten) 
  • Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (6 studenten) 
  • LUCA School of Arts (BE) (12 studenten) 
  • Sint Lucas (16 studenten) 
  • Yonder (13 studenten) 

 

MBO workshop.
Credits: Merel van Dooren 2024.

Talentontwikkeling

Daarnaast realiseerden twaalf geselecteerde afstudeerders hun examenprojecten in het TextielLab, met focus op de technieken weven en breien. Ook namen tien internationale deelnemers deel aan de 3e editie van het Advanced Textile Program (ATP). De open call voor dit programma ontving 107 aanmeldingen van overal ter wereld, van Australië tot Zimbabwe. Meer over ATP.

 

Het werk van Design Academy Eindhoven (DAE)-studenten en deelnemers van het ATP werd gepresenteerd op het Panorama Deck onder de noemer “Young Talent Platform”. Verder maakte een totaal van 673 studenten uit het MBO, HBO en WO kennis met het TextielLab via een rondleiding. Naast deze rondleidingen brachten vele onderwijsgroepen zelfstandig een bezoek aan het museum en het TextielLab. Tenslotte werkten 15 stagiairs voor een half jaar mee in het TextielLab. 

Advanced Textile Program Deelnemers.
Credits: Patty van den Elshout 2024.


Naar
TextielLab Jaaroverzicht 2024

 

Tentoonstellingen, Presentaties en Podium voor Makers

 

Collectie & Onderzoek

 

Programma’s voor Publiek, Onderwijs en Professionals

 

Kennis- & Expertisecentrum

 

Hospitality: TextielCafé & TextielShop

 

Terug naar overzicht Resultaten TextielMuseum 2024