Hospitality: TextielCafé & TextielShop

TextielCafé.
Credits: Patty van den Elshout 2024.

Hospitality:
TextielCafé & TextielShop

 

TextielCafé

De horeca van het TextielMuseum is dit jaar dankzij succesvolle tentoonstellingen en een aansprekend programma druk bezocht. Veel bezoekers maken meerdere keren gebruik van het TextielCafé tijdens hun museumbezoek. De verduurzaming binnen het assortiment is verder aangescherpt: bijna alle ingrediënten worden nu via de groothandel biologisch en/of duurzaam geteeld of gevangen, en steeds vaker wordt er samengewerkt met lokale ondernemers. Hierdoor kunnen gasten een breed scala aan ‘Tilburgse’ producten ervaren. Daarnaast streeft het TextielMuseum ernaar sociaal-maatschappelijk te ondernemen. In samenwerking met de Gemeente Tilburg en Prinsheerlijk is recent een collega met een verstandelijke beperking aangenomen, die in het TextielCafé haar plek volledig heeft gevonden.

TextielCafé.
Credits: Jelle Verheije – Daily Catch 2024.

 

TextielShop. Credits: Josefina Eikenaar 2024.

TextielShop

In de TextielShop worden hoogwaardige textiele producten verkocht, vaak handgemaakt of geproduceerd door kleine bedrijven uit Nederland of België. Daarnaast worden er enkele maanden per jaar producten verkocht die zijn gemaakt door vrouwen uit verschillende landen, die samenkomen in een naaiatelier in een wijkcentrum in Tilburg. Zo ondersteunt het TextielMuseum ook kleine initiatieven in de stad.  

Het TextielMuseum ontving in het eerste kwartaal veel bezoekers dankzij de tentoonstelling Is It Alive?. Dit resulteerde in drukke tijden voor de TextielShop, die mooie omzetten behaalde. Het viel op dat de (label)producten, die op de machines in het TextielLab worden vervaardigd, op die dagen aanzienlijk beter werden verkocht. Dit toont de sterke verbinding tussen de tentoonstellingen, het TextielLab en de TextielShop. 

Tijdens de zomermaanden, in combinatie met de tentoonstelling Makers on Materials, werden enkele producten in consignatie verkocht om het beeld van de tentoonstelling te versterken. Ook werd een tasje gedrukt met een afbeelding van de vlag van kunstenaar Thierry Oussou. Met zijn installatie ‘Equilibrium Wind’ toonde hij de oorsprong van katoen en stelde hij de ongelijke verdeling van de opbrengsten van het materiaal aan de kaak. Een deel van de opbrengst van dit tasje werd besteed aan de kunstenaar om zijn project te ondersteunen. 

Tijdens de tentoonstelling SHAPE- body, fashion, identity werd er midden in de TextielShop een tafel met breibenodigdheden geplaatst om bezoekers uit te nodigen om te breien. Maandelijks werd er een brei-expert uitgenodigd, en via social media werd een oproep gedaan aan liefhebbers om deel te nemen, hetzij om hulp te krijgen, hetzij voor een gezellige bijeenkomst. Dit initiatief was een stap richting de ambitie van het TextielMuseum om laagdrempelig te zijn en gratis activiteiten aan te bieden. 

In november werd de TextielShop door NRC benoemd als nummer 1 in de top 10 van museumwinkels, in een artikel geschreven door Femke Bijlsma.

TextielShop.
Credits: Josefina Eikenaar 2024.

Sokken applicatie  

Daarnaast ontwikkelde het TextielMuseum in 2024 de onlinesokkenapplicatie, die vanaf het voorjaar van 2025 wereldwijd beschikbaar zal zijn. Met deze applicatie kan iedereen een uniek paar sokken van het TextielMuseum ontwerpen en kopen. Het concept en basisontwerp, bedacht door Bertjan Pot, draait om het idee “een kleur is geen kleur”. Door te spelen met kleuren en een persoonlijke tekst toe te voegen, kunnen gebruikers hun eigen ontwerp maken. De applicatie wordt actief gepromoot via de website, nieuwsbrief en sociale kanalen van het TextielMuseum. Meer over sokkenapplicatie.

TextielMuseum Sokken. 
Credits: Jostijn Ligtvoet 2021.

 

by TextielMuseum  

In 2024 zette het TextielMuseum belangrijke stappen op het gebied van duurzaamheid binnen het TextielLab. Er werden kaders ontwikkeld voor het gebruik van garens, en relevante spinnerijen en andere spelers op het gebied van duurzaam textiel werden in kaart gebracht. Deze richtlijnen vormden de basis voor de nieuwe pellendoeken die Envisions ontwerpt voor het eigen label by TextielMuseum. In de eerste helft van 2025 zal deze nieuwe productlijn gelanceerd worden, waarmee niet alleen de zichtbaarheid van het TextielMuseum wordt vergroot, maar ook een podium wordt geboden voor duurzaam textiel in Nederland. Zo draagt het TextielMuseum actief bij aan een toekomstbestendige textielindustrie. Meer over by TextielMuseum.

Envisions x by TextielMuseum. 
Credits: Patty van den Elshout 2024.

Tentoonstellingen, Presentaties en Podium voor Makers

 

Collectie & Onderzoek

 

Programma’s voor Publiek, Onderwijs en Professionals

 

Ideale Leer- en Werkplaats

 

Kennis- & Expertisecentrum

 

Terug naar overzicht Resultaten TextielMuseum 2024