Collectie & Onderzoek


Makers on Materials.

Credits: Josefina Eikenaar 2024.

Collectie & Onderzoek

In 2024 werden belangrijke ontwikkelingen op het gebied van collectie en onderzoek binnen het TextielMuseum gerealiseerd. Hieronder worden de voornaamste initiatieven en prestaties van dat jaar beschreven. 

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4


Schenking Textiel Designarchief Hella Jongerius

Een van de belangrijkste gebeurtenissen was de schenking door Dutch Design-icoon Hella Jongerius van haar textiele designarchief aan het museum. Dit archief, dat ruim 160 dozen met meer dan 3400 objecten omvat, werd na overdracht zorgvuldig beschreven en ingevoerd in het Adlib-systeem. Het archief is niet alleen essentieel voor de toekomstige tentoonstelling rondom het oeuvre van Hella Jongerius, die in 2026 gepland staat, maar speelt ook een cruciale rol binnen het te ontwikkelen Depot on Demand van het TextielMuseum. Dankzij de inzet van het team, inclusief vrijwilligers, werd de registratie van deze schatkamer aan objecten tijdig afgerond, waarbij elk object zorgvuldig werd gelabeld en gedocumenteerd. In aanvulling op deze schenking werden tevens elf objecten van Hella Jongerius verworven. Deze verwerving werd mogelijk gemaakt met steun van de Vereniging Rembrandt en vormt een belangrijke aanvulling op de collectie.

Check hier de aanwinstenlijst over 2024

 


Restauratie van de Buckskin-weefmachine

De restauratie van de Buckskin-weefmachine, waarbij de kettingboom vervangen werd, was ook een bijzonder hoogtepunt in 2024. Dit project, waarbij een team van medewerkers van het TextielMuseum en het TextielLab nauw samenwerkten met een ervaren vrijwilliger, heeft niet alleen de machine hersteld, maar ook belangrijke kennis vastgelegd voor het behoud van industrieel erfgoed. De restauratie werd mede mogelijk gemaakt door een genereuze schenking van de Stichting Vrienden van het TextielMuseum, voor welke steun het museum zeer dankbaar zijn. Het proces werd nauwkeurig gedocumenteerd met film en foto’s, waarbij het principe van de EPL (eenpuntsles) werd toegepast om elk onderdeel van de machine nauwkeurig vast te leggen 

Technisch Team TextielLab.
credits: Patty van den Elshout 2023.

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4


De Driessen collectie

De Driessen collectie, die al sinds 1954 deel uitmaakt van het TextielMuseum, speelde dit jaar een centrale rol. Aangekocht door de gemeente Tilburg, markeert deze collectie het begin van het TextielMuseum en bevat een schat aan stalen- en receptenboeken, textielvoorwerpen en archiefmateriaal verzameld door de familie Driessen. 

In 2024 stond de collectie in het teken van intensief onderzoek en digitalisering. In samenwerking met Regionaal Archief Tilburg werd er gewerkt aan het digitaliseren en transcriberen van de manuscripten binnen de collectie. Tot nu toe zijn 19 van de 29 manuscripten getranscribeerd met behulp van het AI-programma Transkribus. Deze zijn vervolgens door ruim 20 vrijwilligers gecontroleerd. Zes manuscripten worden momenteel verder bewerkt en drie manuscripten moeten nog gecontroleerd worden. Dit project is van groot belang voor het behoud en de bredere toegankelijkheid van dit waardevolle archiefmateriaal.  

Naast het digitaliseringsproces is de Driessen collectie ook uitgangspunt voor de collectieopdrachten die het TextielMuseum uitgaf voor de periode 2024-2025. Drie kunstenaars – Ratri Notosudirdjo, Sandim Mendes en Ayo – werden uitgenodigd om de collectie als inspiratiebron te gebruiken voor nieuwe werken die in het TextielLab tot stand zouden komen. Gedurende dit traject vonden interne bijeenkomsten plaats, waarin de kunstenaars, een externe adviseur, conservatoren, de bibliothecaris en vertegenwoordigers van het TextielLab samenwerkten. Professor Rolando Vázquez Melken speelde een adviserende rol bij de selectie van de kunstenaars en begeleidde hen tijdens hun onderzoeksproces. 

Om deze gezamenlijke ontwikkeling te delen met een breder publiek, werd een openbare sessie georganiseerd. Hier konden academici, studenten, kunstenaars en andere culturele en historische professionals meer leren over de opdrachten en het proces van de kunstenaars en Professor Vázquez Melken. Deze sessie bood een waardevol platform voor de uitwisseling van ideeën en inzichten, en benadrukte de dynamische relatie tussen de Driessen collectie en hedendaagse textielkunst. 

 


Verwerving Klaas Rommelaere

Tot slot werd de collectie van het museum verrijkt met de aankoop van het werk Zus Marieke van Klaas Rommelaere. Dit werk zal in het komende jaar een vaste plek krijgen in de collectie en is een waardevolle aanvulling op het museum.

‘Marieke’ met vaandel ‘Nieuwpoort, ‘Klaas Rommelaere.
credits: Erich Spahn.

 

Tentoonstellingen, Presentaties en Podium voor Makers

 

Programma’s voor Publiek, Onderwijs en Professionals

 

Ideale Leer- en Werkplaats

 

Kennis- & Expertisecentrum

 

Hospitality: TextielCafé & TextielShop

 

Terug naar overzicht Resultaten TextielMuseum 2024