
Kennis- & Expertisecentrum
Symposium Threads of Innovation.
Credits: Jelle Verheijke – Daily Catch 2024.
Kennis- & Expertisecentrum

Programma breien
Voor het TextielLab betekent R&D investeren in mensen, machines, software en tijd om de materiaal- en techniekkennis van het team én de sector te versterken. Echte innovatie ontstaat in co-creatie. Drie ontwerpers kregen daarom een opdracht voor de ontwikkeling van artistiek en technisch vernieuwende, driedimensionaal gebreide installaties. Hendrik Vibskov (DK), Marlou Breuls (NL) en Elmo Mistianen (BE) . De focus voor het TextielLab lag op innovatieve breitechnieken en het gebruik van duurzame garens. Voor elke opdracht was ruim tijd voorzien voor onderzoek en sampling, wat het team de ruimte gaf om te experimenteren en hun technische kennis te verdiepen. De sleutel tot succes in deze samenwerkingen was het wederzijdse vertrouwen in elkaars visie en vakmanschap. De drie installaties waren te zien in de tentoonstelling SHAPE – body, fashion, identity.
Brei-samples Elmo Mistiaenen.
Credits: Patty van den Elshout 2024.

Metaal textiel
Sinds 2021 werkt het TextielLab samen met DRIFT aan een ontwerpend onderzoek naar zelfdragende constructies. Dit leidde tot I am Storm, een interactieve installatie in de tentoonstelling Is it alive? Te zien in 2023. De experimenten met metaaldraadweefsels inspireerden het Labteam om verder te onderzoeken en met succes: het TextielLab produceerde de eerste industriële Jacquard-weefsels van 100% metaal op de computergestuurde Dornier-weefmachine.
In 2025 lanceert het TextielLab een open call waarin ontwerpers en kunstenaars worden uitgenodigd om ideeën in te dienen voor nieuwe toepassingen met metalen kettingdraden. De meest veelbelovende voorstellen maken kans op deelname aan een gezamenlijk onderzoeksproject in het Lab. Dit onderzoek draagt bij aan de kennisontwikkeling binnen het Lab en biedt nieuwe perspectieven voor ontwerpers en kunstenaars die met metaal geweven textiele structuren willen experimenteren.
Metaalonderzoek TextielLab.
Credits: Patty van den Elshout 2024.

Reviseren van machines
In 2024 zijn het TextielMuseum en het TextielLab met het technisch team gestart met het reviseren van de museale collectie om kennis over historische machines te behouden en vast te leggen. Het eerste object in dit proces was het Buckskin-weefgetouw. De revisie was noodzakelijk om het getouw weer goed werkend te maken en tegelijkertijd waardevolle kennis op te doen en te documenteren. Dit proces bestond uit poetsen, demonteren, repareren waar nodig, monteren, afstellen en smeren. De volledige werkwijze is vastgelegd in een kennisdocument met foto’s en beschrijvingen. Hiermee blijft deze kennis ook voor toekomstige generaties toegankelijk.
Damast Weefgetouwen.
Credits: Tommy de Lange 2013.

Bibliotheek
Op bibliotheekgebied was er ook veel activiteit: bijna 5000 bezoekers kwamen in 2024 langs, waarvan 370 onderzoeksgerelateerde vragen werden ingediend. Dankzij de steun van de Stichting Boek en Wurm konden dertiendelige stalenboeken van het India Museum en meer dan zeventig manuscripten van de familie Driessen (Leidsche Katoenmaatschappij) worden gerestaureerd. Dit is een belangrijke stap in het behoud van het erfgoed en de toegankelijkheid van zeldzame documenten.
Stalenboeken Bibliotheek.
Credits: Patty van den Elshout 2023.