
Maatschappelijke Impact
Bindweefsel presentatie.
Credits: Kevita Junior 2023.
TextielMuseum
Het TextielMuseum zet zich actief in voor het bevorderen van maatschappelijke impact door middel van haar innovatieve programma’s en samenwerkingen, waarbij cultuurparticipatie, inclusiviteit en kennisdeling centraal staan.

Bindweefsel
Een goed voorbeeld van deze maatschappelijke betrokkenheid is het project Bindweefsel. In 2024 zette het museum dit cultuurparticipatieproject voort, waarbij 15 co-creatieve activiteiten werden georganiseerd met 30 actieve deelnemers. In deze sessies kwamen oud-deelnemers samen om elkaar en het museum te ontmoeten, waarbij hun persoonlijke verhalen, culturele achtergronden en unieke talenten centraal stonden.
De deelnemers ontwikkelden zelf textielworkshops en organiseerden deze voor andere deelnemers, waarbij ze hun kennis en vaardigheden deelden over diverse textieltechnieken uit verschillende culturen. Deze maandelijkse sessies waren niet alleen een kans om creatief bezig te zijn, maar ook een belangrijke gelegenheid voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën, het vergroten van wederzijds begrip en het bevorderen van een inclusieve sfeer. Bindweefsel vormt zo een krachtig platform voor het versterken van verbindingen tussen diverse gemeenschappen en biedt hen de ruimte om betekenisvolle relaties op te bouwen, zowel met elkaar als met de stad waarin ze wonen.
In 2025 zal het programma verder worden uitgebreid en verdiept in samenwerking met lokale partner ContourdeTwern. Twee nieuwe co-creatietrajecten zullen van start gaan, waarmee het TextielMuseum zijn co-creatieve werkwijze verder verankert in de organisatie en de bredere gemeenschap. Het museum blijft daarmee een belangrijke ontmoetingsplek voor diverse bevolkingsgroepen, waar inclusie en samenwerking centraal staan.
Bindweefsel workshop.
Credit: Kevita Junior 2023.

Diversiteit
Naast Bindweefsel heeft het TextielMuseum haar maatschappelijke impact verder vergroot door ruimte te bieden aan kunstenaars die thema’s rondom identiteit en inclusiviteit onderzoeken. Het TextielLab heeft kunstenaars als Bouchra Khalili, Susanne Khalil Yusef, Ishola Akpo, Cigdem Yuksel en Marcos Kueh ondersteund in hun werk rondom vluchtelingenverhalen, vergeten Afrikaanse vrouwelijke leiders en de exotisering van niet-westerse culturen.
Dit jaar heeft de invloed van het TextielLab een internationaal bereik gekregen, met zes kunstwerken die werden gepresenteerd op de Biënnale van Venetië en een monumentaal wandkleed in het MoMA in New York. Het werk van kunstenaars als Otobong Nkanga, dat in het TextielLab werd ontwikkeld, getuigt van de artistieke en technologische innovatie die het TextielMuseum stimuleert.
Ook in Nederland heeft het TextielLab zijn stempel gedrukt: op het centraal station in Tilburg prijkt een kleurrijk gordijn van Sigrid Calon en op het festival Lowlands was het werk van Yamuna Forzani te zien. In samenwerking met Social Label werd een serie keukendoeken ontwikkeld, die de link legt tussen sociaal ondernemerschap en design. Deze initiatieven tonen niet alleen de artistieke en technologische vooruitgang binnen het TextielLab, maar ook de bredere maatschappelijke impact van het museum op lokaal, nationaal en internationaal niveau.
Kunstwerk Ishola Akpo.
Credit: Patty van den Elshout 2024.
De komende jaren zet het TextielMuseum zich in voor de versterking van haar inclusieve missie door kennisdeling, co-creatie en culturele samenwerking. Het museum kijkt met enthousiasme uit naar de verdere uitbreiding van deze vernieuwende programma’s, waarmee het haar rol als ontmoetingsplek voor diverse gemeenschappen vervult en haar maatschappelijke impact verder uitbouwt.