Vooruitblik Stadsmuseum Tilburg


Slavernijmonument Johan Stekelenburgplein.

Credits: Johan Buijs 2025.

Vooruitblik Stadsmuseum Tilburg

Stadsmuseum Tilburg focust zich in 2025 op een aantal projecten.

 

Programma

Eén van de grootste is die rondom het (post)koloniaal verleden van Tilburg. Hiervoor is het bureau Beyond Walls aangetrokken om programmering te ontwikkelen, waarmee het Stadsmuseum de wijken van Tilburg in kunnen gaan. Ook is er een onderdeel gericht op jongeren, waarbij wordt samengewerkt met leerlingen van ROC. 

Het voorjaar begint met een programma in het TijdLab over Vasten in Tilburg. Er is aandacht voor moslims, katholieken en niet-religieuzen die elk om een eigen reden vasten. 

Souvenirs uit de missie – Fraters van Tilburg.
Credits: Johan Buijs 2025.

Glas in Tilburg

In april werkt Stadsmuseum Tilburg samen met Regionaal Archief Tilburg en de familie Clijsen. Met origineel materiaal van glazenier Piet Clijsen (1909-1977) zijn op drie locaties in Tilburg een weekend lang exposities, lezingen en rondleidingen te bewonderen: werk- en ontwerptekeningen, schilderingen en glas-in-lood ramen. 

Glas-in-Lood.
Credits: Stadsmuseum Tilburg 2025.

En verder

Ook in samenwerking met Regionaal Archief Tilburg maakt het Stadsmuseum programmering over het thema Natuurlijk voor de Maand van de Geschiedenis in oktober.  

In het najaar werkt Stadsmuseum Tilburg met de inwoners van de wijk Goirke aan de getekende wijkkrant Toetatwa. Daarnaast verwacht Stadsmuseum Tilburg in 2025 de erfgoednotitie van de gemeente te ontvangen, wat duidelijkheid zal geven over de koers voor de komende jaren. Deze notitie zal een bepalende factor zijn in de rol en de plek van Stadsmuseum Tilburg en Vincents Tekenlokaal in het Tilburgse erfgoedveld. 

Toetatwa 2025.
Credits: Stadsmuseum Tilburg 2025.

 

 

Vooruitblik TextielMuseum

Vooruitblik Regionaal Archief Tilburg

Terug naar
Voortuitblik op 2025