
Vooruitblik TextielMuseum
Everything is made of fiber.
Credits: Patty van den Elshout 2025.
Vooruitblik TextielMuseum
In 2025 zet het TextielMuseum haar ambitieuze programma’s voort met een reeks spannende tentoonstellingen en projecten die niet alleen de rijke textielgeschiedenis blijven verkennen, maar ook nieuwe perspectieven bieden op hedendaags textielontwerp en kunst.

Tentoonstellingen
Een van de meest opvallende tentoonstellingen is het drieluik van Magdalena Abakanowicz, dat in samenwerking met Het Noordbrabants Museumin ‘s-Hertogenbosch en het Provinciehuis Noord-Brabant in het voorjaar van 2025 dat hommage brengt aan de iconische Poolse kunstenares die textiel op innovatieve wijze tot sculpturaal kunstwerk transformeerde en daarmee wereldfaam kreeg. Daarnaast vindt in het najaar de tentoonstelling Homecoming plaats, waarin de rol van textiel in het werk van LHBTIAQ+ kunstenaars wordt onderzoekt. Het belicht hoe textiel wordt gebruikt in de zoektocht naar identiteit, gemeenschappen en verzet tegen gevestigde normen. De tentoonstelling biedt zowel een historisch als hedendaags perspectief, verteld door queer kunstenaars zelf. Een co-creatiegroep van culturele professionals zal samen met het TextielMuseum de inhoud vormgeven.
Everything is made of fiber.
Credits: Josefina Eikenaar 2025.

In het TextielMuseum
Het TextielMuseum werkt aan de afronding van drie collectieopdrachten aan kunstenaars Sandim Mendes, Ratri Notosudirdjo en Ayo, die in samenwerking met het TextielLab nieuwe werken voor de museumcollectie ontwikkelen. Geïnspireerd door de Collectie Driessen, zullen deze opdrachten de rijke diversiteit van de textielgeschiedenis weerspiegelen. Ze dragen bij aan het verder uitbreiden en herzien van het erfgoed, waardoor het museum haar collectie vanuit verschillende perspectieven kan blijven delen met een breed publiek. Deze activiteiten zijn cruciaal voor de verbreding van de collectie en vormen een belangrijke basis voor toekomstige tentoonstellingen en educatieve initiatieven.
Een ander bijzonder project in 2025 is Hack the Heritage, een samenwerking met kunstenaar Jos Klarenbeek waarin technologie, vakmanschap en textiel elkaar ontmoeten, en dat het museum in staat stelt om de geschiedenis van textielontwikkeling op een innovatieve manier te benaderen.
Tevens krijgt het Oral History Project in 2025 verder vorm, met als focus de levensverhalen van vier vrijwilligers die vanuit de textielindustrie het TextielMuseum kwamen versterken. Deze vrijwilligers, die tot de generatie behoren die de transformatie van de industrie van dichtbij heeft meegemaakt, worden als een waardevolle bron van kennis bewaard in de collectie. Hun verhalen, die anders verloren zouden gaan, vormen een integraal onderdeel van het industrieel erfgoed van de textielsector.
Collectieopdrachten 2025.
Credits: Patty van den Elshout 2025.

In het TextielLab
In 2025 zal het TextielLab een divers gezelschap van nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars verwelkomen die nieuwe werken zullen creëren. Een van de hoogtepunten is de samenwerking met Mae Engelgeer, die een kunstwand zal realiseren voor TivoliVredenburg, volledig gemaakt van gerecycled brandvertragend materiaal. Dit project benadrukt de duurzame benadering van het TextielLab, waarbij het milieu centraal staat in de ontwerpprocessen. Daarnaast werkt het TextielLab samen met Studio Job, die interieurtextiel zullen produceren voor het Huis van Delft, wat tevens als een permanente verwijzing naar het TextielMuseum fungeert. Deze samenwerking versterkt de relatie tussen het museum en het bredere ontwerpveld.
Internationale samenwerkingen zijn ook een belangrijk aspect van het TextielLab in 2025. Samen met de kunstenaar Sarah Rosalena zal een permanent textielkunstwerk worden gecreëerd voor het Los Angeles County Museum of Art (LACMA), een project dat de wereldwijde reikwijdte van het TextielMuseum benadrukt. Daarnaast werkt het TextielLab met Aleksandra Gaca en Grethe Sorenson aan kunstwerken voor Hermès-winkels in Londen, wat de internationale erkenning van het TextielLab als broedplaats voor innovatie in de textielkunst onderstreept. Beeldend kunstenaars zoals Mercedes Azpilicueta, Ishola Akpo, Lucy Orta en Dré Wapenaar zullen in het TextielLab unieke kunstinstallaties ontwikkelen, die zowel de grenzen van textiel als de artistieke disciplines verkennen.
Deze projecten benadrukken de voortdurende vernieuwing en samenwerking met kunstenaars wereldwijd, waarmee het TextielMuseum haar rol als pionier in het moderne textielontwerp en -kunst versterkt.
Open Call Metaal Weven.
Credits: Patty van den Elshout 2025.
Met al deze initiatieven in 2025 zet het TextielMuseum de koers uit voor een jaar van vernieuwing, samenwerking en de voortdurende exploratie van de rijke relatie tussen textiel en de wereld om ons heen. Het museum blijft daarmee een belangrijke speler in de hedendaagse kunstwereld en biedt een platform voor kunstenaars om grensverleggende werken te creëren en te presenteren.